fbpx

Vandaag besefte ik me ineens: “Wat is het fijn om de volledige controle over m’n leven te hebben!” Meteen toen ik dat tegen Kaylee zei besefte ik ook hoe gek het was om zoiets te zeggen. Want je hebt toch altijd de controle over je eigen leven?
Toch voelde het jarenlang anders. Ik deed namelijk heel erg veel voor anderen, want als de ander blij is, dan heb ik geen zorgen. Dat ging soms zelfs zo ver dat ik uitzocht hoe ik een leraar blij kon maken. En nee, ik kwam niet met een fruitmand of een fles wijn aanzetten (oké vooruit, één keer wel). Ik ging op zoek naar wat ze in de les van mij wilden.
Dit heeft me op de Kunstacademie bijna genekt. Daar zijn ze namelijk op zoek naar wat jou authentiek maakt; ik deed het tegenovergestelde. Uiteindelijk ben ik met een mager zesje afgestudeerd omdat één docent mijn potentie zag: mijn docent Film. Ik ben hem dan ook eeuwig dankbaar voor zijn begeleiding, anders was ik misschien wel nooit afgestudeerd!

Reünie van mijn afstudeerklas 3 jaar geleden. Blije guppen!

5 jaar later

Ondertussen zijn we precies 5 jaar verder. Het heeft me ook echt bijna 5 jaar gekost om erachter te komen wie die authentieke persoon in mij is, maar ik heb haar gevonden! Ze is vrolijk, gedreven, creatief, ziet kansen waar anderen die niet altijd zien en helpt anderen graag (mag ook gewoon!)

Ze beseft dat ze het gelukkigst wordt wanneer ze zichzelf de ruimte geeft om te ontdekken waar ze van droomt (zon, natuur, haar eigenwijze beagletjes en haar familie!), en dat ze – om haar dromen waar te maken – ook weleens nee mag zeggen. Dat ze als klant of opdrachtgever kritisch mag zijn en dat ze in haar eigen vak weet waar ze het over heeft. Dat geld echt niet gelukkig maakt, maar een mooi maandsalaris niet iets slechts is. Dat ze piercings, tatoeages en kroeshaar mag hebben. Dat ze niet altijd netjes gekleed hoeft te zijn, maar wel altijd zichzelf mag zijn. En dat ze soms gewoon mag zeggen dat zij het beter weet! (Iets met je gevoel volgen en meer geleerd hebben dan je zelf beseft.)

?Rowen Frances

Controle terug

Ik ben zo ontzettend blij en trots. Dat ik dit nu echt geloof en hoeveel kansen het me geeft! Ik krijg bijna alleen maar terugkerende klanten die bij me passen! Ondernemers komen uit zichzelf naar me toe om hulp! Ik kan een potentiele partner op m’n blote voeten bij lab twaalf ontvangen en het schrikt hem niet af! Honestly? Het is zo fijn om écht mezelf te zijn!

Honestly? Het is zo fijn om écht mezelf te zijn!

Het blijft een dagelijks gevecht. Want die gedachte “Wat zou een ander ervan vinden?” blijft altijd ergens achterin je hoofd rondzwermen. Maar ik hoef ook absoluut niet van die gedachte af. Het gaat meer om het zelf kunnen kiezen wanneer ik daarnaar besluit te luisteren. En wanneer ik vind dat het wel even genoeg is geweest. Zo heb ik de controle teruggenomen. Hoe dan ook beloof ik je dat dit wel echt een fight worth fighting is!

Ben jij écht jezelf?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *